Íme két autósiskola árajánlata (elmélet + 30 óra vezetés):

Ganz Autósiskola, Zalaegerszeg: 126.000 forint
Sziklai Autósiskola, Sopron: 205.600 forint

Jogos a kérdés, hogyan lehet ekkora különbség? Mert ez valóban sok.

Jó, ha tudod, hogy a jogsi megszerzésének az ára azért ennyire magas, mert a tanítás díján felül meg kell fizetned az autó használatát, amibe ha belekalkulálod az üzemanyag díjat, bizony nem kevés. (Gondolj bele, hogy a nyelvtanárok 4000 forintért óránként csak egy asztalt meg egy széket adnak, mi pedig 50 percig egy működő járművet is!)

Természetes, hogy az olcsóbb iskola ajánlata mindenki számára csábító, de érdemes néhány dolgot a választás előtt mérlegelni:

  • Mennyibe kerülnek a pluszórák? Nálunk egy árban vannak az alap ás pótórák, de sok iskolában 30 óra felett másfélszeres díjat is elkérnek. Szerinted itt az oktató abban lesz érdekelt, hogy az alapórákból megtanítson?
  • Az olcsóbb iskolákban az oktatói juttatás nyilván kevesebb. Tehát nem biztos, hogy szívét-lelkét kiteszi majd érted. Egy morgós, nem magyarázó, türelmetlen oktató mellett pokol lesz minden órád, és azon kapod magad, hogy a pluszórák és a pótvizsgák miatt mélyen bele kell nyúlnod a zsebedbe. Egyszer csak azt veszed észre, hogy rövidebbek az órák, hogy egyre kevesebbet megy az autó, ezért kevésbé hatékony az oktatás. Nem egyszer hallani vissza azt is, hogy az oktató mintha abban lenne érdekelt, hogy ne sikerüljenek a vizsgáid. Logikus! Ha megbuksz, jössz még és fizetsz tovább.
  • Tégy egy próbát! Ha olcsó iskolát találsz, kérdezd meg, hogy garantálják-e azt, hogy a meghirdetett összegen felül nem kell mást fizetned. Előre szólok, hogy hebegni-habogni fognak és nem fogsz ígéretet kapni.
  • Biztos vagy abban, hogy 30 óra alatt meg fogsz tanulni vezetni? Valószínűleg most úgy gondolod, hogy igen. De miután az első órán beülsz majd az oktatód mellé, akkor fogod igazán megtudni, hogy ez elég vagy sem. Egyrészt szembesülsz majd saját képességeiddel, másrészt rádöbbensz, hogy jó oktatót választottál, vagy nem.
  • Nem egy helyen találkozhatsz rejtett költségekkel. Néhány példa: tanpálya használati díj, az iskola költsége, kaució, országúti vezetési felár és hasonlók. Ezekkel vigyázz!

Azt se felejtsd el, hogy a tandíjon felül az összes kiegészítő költség majdnem 50 ezer forintot tesz ki. Külön kell fizetni a vizsgadíjakat, a vöröskeresztes tanfolyamot, az orvosi alkalmasságit, a tananyagot és a vizsgaprogramokat. Függetlenül attól, hogy előre megmondják-e vagy sem.

Itt is ajánlott az arany középút. Iskolánk alaptandíja (elmélet és 30 óra vezetés) 165.000 forint, ami reális és elfogadható ár, egy ilyen magas szintű minőségért. Ráadásul mi szerződésben rögzítünk valamennyi felmerülő költséget.

Sok-sok év tapasztalata alapján megfogalmazott jó tanács:

Ne kezdd el a jogosítványszerzést kiszámolt pénzzel! Mindig becsúszhat néhány pótóra, vagy sikertelen vizsga. Csak akkor vágj neki, ha az elkövetkezendő hónapokban legalább 230-260 ezer forint biztosan ott lesz a zsebedben!

Azért írtam, hogy “az elkövetkezendő hónapokban”, mert részletfizetésre mindig van lehetőség, és a jogsiszerzés legalább 3-5 hónapos folyamat, tehát ennyi idő áll rendelkezésedre a teljes díj befizetésére.

 

Share This