Jelenleg bárhol kívánsz jogosítványt szerezni, mindenhol azt fogod tapasztalni, hogy heteket, hónapokat kell várni, hogy a sikeres KRESZ vizsga után elkezdhesd az autóvezetés gyakorlását. Van olyan iskola, ahol már százas nagyságrendre rúg a várakozók száma.

Úgy gondolom az a korrekt – és talán türelmesebbé teszi azokat, akik épp várnak -, ha legalább megtudjátok e jelenség okát:

A jogosítványszerzés szabályait rendeletek rögzítik, amely betartását a közlekedési hatóság folyamatosan ellenőrzi. Két olyan meghatározás történt az utóbbi időben, ami jelentősen kihat az oktatás időtartamára, és így a várakozási időre is.

  • Az egyik, hogy az oktatók egy nap maximum 10 tanórát (50 perccel számolva) dolgozhatnak. Ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt optimális esetben 8-10 tanulóval tudnak foglalkozni. Új tanulót csak akkor tudnak fogadni, ha valaki sikeres vizsgát tesz.
  • Vizsgára csak az mehet aki, legalább 580 km távolságot is megtesz. Ezt minden órán rögzíteni kell. A városi forgalomban ez kb. 40-45 óra alatt teljesíthető, de ha valakinek többet kell a parkolásokat gyakorolni, annak akár ennél több is lehet. Emiatt egy-egy tanuló tovább kénytelen gyakorolni az oktatójával, így az újak ismét csak várakozásra kényszerülnek emiatt.

Többen kérdezték, hogy miért nem vesznek fel az iskolák új oktatókat. Sajnos túl egyszerű a válasz, mert egyszerűen nincsen több oktató az országban.

Tanácsok azoknak, akik mindezek ellenére nagyon-nagyon türelmetlenek:

  • Gondold át azt, hogy mennyire ragaszkodsz egy-egy vizsgaterülethez. Előfordulhat, hogy a város másik részén lévő helyen hamarabb kerülhetsz kocsira.
  • Aki meg tudja oldani a napközbeni vezetést, annak is nagyobb esélye van hamarabb kezdeni. Hiába vizsgázott le egy tanuló, aki délelőtt járt vezetni, annak a helyére csak egy olyat tudunk fogadni, aki szintén délelőtt is ráér.
  • Azt is jó tudni, hogy ma az oktatók alvállalkozóként dolgoznak minden autósiskolában. Tehát ha van esetleg ismerős oktató, aki másik sulinál dolgozik, fel lehet őt is kérni, hogy vegye fel a kapcsolatot veled. Azaz lehet oktatókra is „vadászni”.
  • Tudom, ilyenkor kézenfekvő megoldás lehet megkeresni egy másik autósiskolát, és oda átkérni magadat. De ez sem mindig jó megoldás, nem egy tanuló jár pórul, mert ugyan megígérték a másik iskolában, hogy elkezdheti a vezetést, de vagy az átkérés után ott is heteket várt, vagy pedig az első vezetési óra után derült ki, hogy a következő alkalomra csak egy hónap múlva kerül sor.

Loading

Share This