Tanulmány a jogosítvány megszerzéséről

Ebben az ajándék tanulmányban feltárjuk neked a női autósiskola titkát

Miért lehet jobb választás számodra a női autósiskola, mint egy hagyományos?

Bemutatkozás helyett:

Én a Mosolyzónát választottam és nem bántam meg! Gondoltam, ha nem jön be, akkor max visszakérem tőlük a pénzemet. De erre nem volt szükség. Tényleg értenek a nők nyelvén. Tudják, hogy mi egészen máshogyan tanulunk és máshogyan állunk ehhez az egész autóvezetési témához. Csak ajánlani tudom őket!
Balogh Mária (25)

Nagyon örülök annak, hogy a Mosolyzónát választottam, amikor úgy döntöttem, hogy végre megtanulok autót vezetni. Mind az elméleti, mind a gyakorlati képzéseket nagyon élvezem. A szakmai tudás mellett valami mást is kapok az oktatóktól, elsősorba kitüntetett figyelmet.
Amikor először beültem a volán mögé és Péterrel elkezdtünk gyakorolni a rutinpályán, mindig vigyorogni tudtam volna olyan jó hangulatot teremtett.

Volt egy álmom korábban, hogy nagyon szeretnék egy kabriót vezetni, ez az álom hamarosan valóra fog válni, amit nagyrészt az autósiskolának és az oktatómnak köszönhetek.

Pappné Gyimesi Orsolya (29)

Szeretettel Köszöntelek!

Pető Attila vagyok, az első magyar női autósiskola megálmodója, és vezetője.

Életed egyik nagy döntése előtt állsz!

Amint azt a tanulóink véleményeként is olvashatod, ha a Mosolyzóna Autósiskolát választod, könnyedén és felszabadultan szerezheted meg a jogosítványodat.
Tudod, a tanulás akkor hatékony, ha örömmel csináljuk! A stressz a tanulás legnagyobb ellensége.
Ha például kipróbálod a korcsolyázást, de kellemetlennek találod az élményt – szorítja a lábadat a korcsolyacipő, állandóan elesel és így szinte mindened fáj -, utána valószínűleg nem fogsz arra áhítozni, hogy újra a jégre mehess. Ha azonban remekül érezted magad a korcsolyapályán, akkor oda újra és újra és újra visszavágyódsz.

Hasonló a helyzet az autóvezetéssel is!

Az órák mindamellett, hogy a vezetésre nagyon kellett figyelni, iszonyatosan jó hangulatban teltek, ahogy kiszálltam a kocsiból máris a következő alkalmat vártam.
Semmi stressz, ami szintén nagyon fontos, mert hallottam olyanokról, akik be se mertek ülni a kocsiba vagy végig bőgtek az órát. Biztosra veszem, hogy aki elkezdi a jogsit, végig olvassa a véleményeket az oktatókról, hiszen én is ezt tettem és az alapján választottam.
Eszter (37)

De miért van szükség olyan autósiskolára, amely csak nőket oktat?

Azért, mert a hagyományos autósiskolák oktatóinak fogalmuk sincs arról, hogy a nők másképpen gondolkodnak és tanulnak, mint a férfiak. Meg is látszik a hagyományos autósiskolák nem túl jó eredményein. A nőket másképpen kell megtanítani autót vezetni!
Azt is tudjuk, hogy a nők más szemmel nézik a szolgáltatásokat, így igyekeztünk olyan autósiskolát létrehozni, amely női szemmel nézve is vonzó.
Ebben a legnagyobb segítségünk pont az a 4000 hölgy volt, akiket az elmúlt 10 évben megtaníthattunk, és akiknek rengeteg ötletét felhasználtuk a módszereink fejlesztésében.

Többek között kidolgoztunk egy saját oktatási módszert.

Ez a nőknek szóló módszer figyelembe veszi az autóvezetés tanulása során fontos női sajátosságokat. A végeredmény nálunk is ugyanaz, mint a „hagyományos” autósiskoláknál: a jogosítvány. Csak nálunk jóval hamarabb lesz jogosítványod, és összességében jóval olcsóbban. Ráadásul jól is érzed magad az oktatás közben, majd felszabadultan és magabiztosan fogsz közlekedni a nagyvárosi forgalomban. Hidd el, ez nem kis dolog!

És most lássuk a női tanulóvezetőknek szóló és mindent tudó hiper-szuper, high-tech módszerünket:

Ilyen persze nem létezik!

Csak olyan szakmai fogások, amely a nők elméleti és gyakorlati képzését hatékonyabbá teszi.
A módszerünk kidolgozásához először felmértük azt, hogy miért tart általában tovább a nőknek a jogosítvány megszerzése, mint a férfiaknak. Hiszen ez lényegesen nagyobb költséget is jelent!

1027 jogosítvánnyal rendelkező nőt kérdeztünk meg arról, hogy milyen problémáik voltak az autóvezetés tanulása során. A válaszokból egy szakmai team kidolgozta azokat a pedagógiai módszereket, amelyekkel ezek a problémák kiküszöbölhetők.

Például az elméleti és gyakorlati óráink során figyelembe vesszük a női sajátosságokat:

Elhagyjuk a felesleges műszaki fogalmak és adatok bemagolását, arra koncentrálunk csak, amire a vizsgán és utána a napi közlekedésben szükség van.
A kollégáimmal együtt tisztában vagyunk azzal, hogy mik azok a női sajátságok, amik segítik az autóvezetés megtanulását és ezekre mi ráerősítünk. Azokat a kézségeket, amelyek viszont hátráltatják a nőket az autóvezetés megtanulásában, azokat különböző gyakorlatokkal erősítjük. Például a jobb és bal kéz tévesztésére is speciális gyakorlataink vannak.

Összefoglalva, a Mosolyzónában a nők stresszmentesen tanulnak, és hamarabb szereznek jogosítványt, mint a hagyományos autósiskolában.

Első benyomásom: megszeppenve várok a parkolóban az első óra előtt, s befordul az oktató kocsi, benne két fiatal nő majd megpukkad a nevetéstől. Parkolás, kiszállás, még mindig nevetnek. Judit két kacaj között mosolyogva bemutatkozik.
Mit mondjak? Hűek az autóiskola nevéhez.
Amit szeretek benne (amellett, hogy vidám és jó a humora): Amikor más már kiabánal, ő csak suttog
pl.: FéK! Fék! Fék! Így nem leszek feszült attól, hogy valamit elrontottam.
Réka (22)

Az oktatók nők vagy férfiak?

Is-is. Viccesen azt mondhatnám, hogy az egyenjogúság nevében nem zárhatjuk ki a férfi oktatókat abból az örömből, hogy nőket oktathassanak.

De, vicc nélkül: nálunk csak olyan oktatók dolgozhatnak, akik vizsgát tettek a női autóvezetés oktatásából. Aki letette ezt a saját vizsgánkat, az dolgozhat velünk. Akár férfi, akár nő.

Nézd meg az oktatóinkat, és olvasd el a tanulói véleményeket is: www.jogsiblog.hu

Az igényeket figyelembe véve nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tanulóink környezettudatos autóssá váljanak. Tanulóink egy része gyerekes anyuka, ezért az autósiskolánkban megtanítjuk azt is, hogyan közlekedjenek és parkoljanak biztonságosan gyermekükkel, valamint hogyan vigyázzanak a környezetünkre.

Miért lesznek sikereid a Mosolyzóna Autósiskolában már az elméleti tanfolyam alatt?

Elsősorban azért, mert az oktatáson nagyon jó fejek a tanárok, akik értelmesen magyaráznak és páratlan humorérzékükkel arról is gondoskodnak, hogy végig tudd figyelni az órákat.

Másodsorban pedig azért, mert egyedi, kifejezetten nőknek szóló tananyagból tanulhatsz, aminek már a címe is beszédes: „Egyszerűen, érthetően”.

A könyvet Pető Attila Kreszprofesszor kizárólag iskolánk részére írta, akit a rádiók és tévék közlekedési műsoraiból jól ismerhetsz.

Nem véletlen, hogy az iskolánkba beiratkozó nők elméleti vizsgaátlaga messze jobb, mint a többi iskolába beiratkozó férfiaké!

Mit jelent az, hogy az iskola alkalmazkodik hozzád?

Tudjuk, hogy kevés a szabadidőd. Ezért iskolánkban az elméleti képzés modulrendszerben történik. Így, ha a vizsgáid vagy a munkahelyi elfoglaltságaid miatt ki kell hagynod 1-2 hetet, ez sem jelent problémát, hiszen bármikor folytathatod a tanfolyamot!
Az elméleti tanfolyam kezdési ideje (reggel, illetve este) is alkalmazkodik az időbeosztásodhoz. Az iskola megközelíthetősége nagyon jó: a 4-6 villamossal, vagy a négyes metróval érkezve a Rákóczi térnél találsz meg bennünket.
Minden ember egyedi igényekkel rendelkezik a külvilág irányába. Az igények közül az egyik legfontosabb az alkalmazkodás, és mivel mi vagyunk a szolgáltatók ezért megpróbálunk maximálisan alkalmazkodni a különböző elvárásokhoz.
Természetesen ebbe beletartoznak a különféle oktatástechnikai módszerek megfelelő átadása, hiszen vannak tanulóink, akik nem szeretik a felemelt hangot, sokaknak érthető igénye a megfelelő magyarázatok adása, de van, akik számára a határozottabb utasítások a megfelelőbbek.

Miben mások a Mosolyzóna Autósiskola oktatói?

 

  • A nálunk dolgozó valamennyi oktató empatikus, segítőkész, kompetens (szakmáját maximálisan érti), megbízható, határozott, türelmes.
  • Rugalmasan figyelembe veszik a tanítványok egyéni tulajdonságait, képességeit. Nem előítéletesek, igyekeznek mindenkit pozitívan elfogadni.
  • Céljuk, hogy a tanítványok jól és gyorsan megtanuljanak vezetni, és biztonságos autóvezetővé váljanak (ezt a nőkkel egyébként könnyebb elérni).
  • Igyekeznek a pozitív visszajelzéseket szaporítani, dicsérni tanítványaikat, a hibákat építő jelleggel közölni, hogy abból tanulni lehessen és ne keletkezzenek érzelmi konfliktusok.
  • Oktatóink rendszeresen részt vesznek pszichológiai, kommunikációs és kapcsolattartási tréningeken, valamint szakmai mesterszintű továbbképzéseken.

Most nézzük a többit, a hagyományos autósiskolákat!

„Az első tíz óra vezetésed ingyenes” – láthatod néhány autósiskola hirdetésében.

Könnyen el lehet csábulni egy ilyen ajánlatra, de feltetted már önmagadnak azt a kérdést, hogy az ingyenes órák után következő 40-50-60 óra mennyibe kerül majd?
A várost járva, vagy az internetet böngészve gyakran találkozhatsz csodálatos, jobbnál jobb, olcsóbbnál olcsóbb tanfolyami ajánlatokkal.

Nézzünk néhány trükköt, amelynek az a funkciója, hogy becsalogasson a tanfolyamra:

• ez a legolcsóbb ajánlat, csak 110.000 Ft
• a város legjobb árával várunk, csak 102.000 Ft
• nálunk az első 10 óra vezetés ingyenes

Mi a titka ezeknek az olcsó jogosítványoknak?

Az olcsó autósiskolák oktatói általában abban érdekeltek, hogy minél hosszabb ideig járj az óráikra. Gyakorolj szépen, ügyesen… de jó sokáig! És főleg: fizess nekik minél több pénzt. Ennek érdekében meg is tesznek mindent. Ezek az oktatók rákényszerülnek arra, hogy kihasználjanak téged.

Annyit mentségképpen elmondok róluk, hogy mindezt nem önként teszik Mivel ők egy alacsony árakat hirdető iskolának dolgoznak, kevés pénzt kapnak az iskolától a munkájukért.
Éppen ezért téged fognak kihasználni, mert valamiből nekik is meg kell élniük. Megsajnálhatod őket, de azért még nem kellene besétálnod a profin álcázott csapdájukba!
Ne feledd, azaz jegyezd meg örökre:
Olcsó autósiskola = olcsó oktató. Olcsó oktató = a Te zsebedben turkáló oktató.
Előző iskolámban a végén már ott tartottunk, hogy az oktató a hajamat húzgálta, ha nem csináltam valamit jól. Ezen felül egyszer csak azt vettem észre, hogy már több mint kétszázezer forintot hagytam ott nála, de arról, hogy vizsgázni kéne még szó sem esett. Nemegyszer egy másik tanuló is ült a kocsiban, akivel fél óránként helyet cseréltünk, de természetesen a teljes óra időtartamát aláíratta velem. Amikor szólni mertem még neki állt feljebb. Ekkor jöttem át a ti iskolátokba, és megtapasztaltam a különbséget. Mondhatnám ég és föld. 10 óra lelkiismeretes felkészítés után sikeres vizsgát tettem. Igaz, hogy ez a pár óra összegszerűen többe került, mint az előző iskolámban, de bőven többet kaptam, mint ott az olcsó 20 óra alatt.
Edit(26)

Miért fontos az olcsó árral szemben egy jó autósiskola kiválasztása?

Fontos gondolat, amivel tisztában kell, hogy legyél, amikor a jogosítvány megszerzése mellett döntesz:

Nem vagyunk egyformák!

Tudom, ez egy elcsépelt közhelynek tűnik. De az autóvezetés megtanulása során mindenképpen szem előtt kell tartanod azt, hogy az autóvezetés egy nagyon összetett tevékenység. Komoly szellemi és fizikai teljesítmény, egyszerre ész és ügyesség kérdése. Ebben pedig nagyon különbözőek vagyunk egymástól.
Ráadásul senki, de senki nem tudja megmondani neked előre, hogy hány óra gyakorlás szükséges ahhoz, hogy megkapd a jogosítványodat, vagyis, hogy majd az utakon minden körülmények között önállóan uralhasd az általad vezetett autót.

Alapvetően igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál könnyebben tanul meg autót vezetni. Hozzáteszem, ez minden tanulásra igaz, legyen az görkorcsolyázás vagy nyelvtanulás. Biztosan történt már veled olyan, hogy egy barátoddal együtt próbáltál megtanulni valamit és észrevetted, hogy nem egyforma sebességgel sajátítottátok el az adott tevékenységet vagy tudományt. Ez hatványozottan érvényes az autóvezetésre is.

Az előírt 30 óra, és az ezzel párhuzamosan járó 580 km csak egy kötelező minimum. Senki nem tudja előre garantálni neked azt, hogy a kötelező gyakorlás után vizsgaérett leszel.

Tégy egy próbát! Kérdezz meg egy olcsó autósiskolát telefonon vagy e-mailben, hogy garantálják-e, hogy 30 óra alatt megtanítanak vezetni? A hebegő-habogó válaszokat érdemes lenne egy csokorba összegyűjteni és valamelyik humoros oldalon megjeleníteni.

Azt mondod, veled nem fordul elő ilyen, mert résen leszel, és téged nem csaphatnak be?

Oké! Ez jó megközelítés, csak egyet ne felejts el, az oktató, ha akar sokkal, de sokkal ügyesebb lesz nálad! Mármint abban, hogyan húzzon le minél több pénzzel.
Ha például az első tíz órát ingyen kapod, akkor biztosan nem leszel azon a szinten, hogy vizsgára mehess.

Ha eddig nem tudtad, most megtanulhatod, hogy ami ingyen van, az annyit is ér, és hogy ez nem más, csak egy ügyes marketingtrükk. Az első tíz óra után szokott leesni az álla az áron alul hirdető autósiskolák tanulóinak, amikor már beleélték magukat, hogy milyen olcsón megúszták a jogsit, szemben a barátnőjükkel, akik egy drágább iskolába iratkoztak. Mert a kötelező – félig-meddig leoktatott – órák után törvényszerűen jönnek a pótórák. Igen, most veszik el azt a pénzt, amit megspóroltál a beiratkozásnál. Most éred utol a befizetett pénz tekintetében a korrekt autósiskolába járókat.

Csakhogy ők rövidesen levizsgáznak, meglesz a jogsijuk, mert egy sokkal nívósabb és hatékonyabb oktatást kaptak. Te pedig most döbbensz rá – a papíron levezetett 30 óra után – hogy milyen nagyon messze vagy még ettől időben is és a befizetett pénzt is figyelembe véve.

Remélem, hogy sok-sok kérdésedre választ kaptál.

Szeretettel várunk a Mosolyzóna Autósiskolában! Remélem, Neked is minél hamarabb jogosítvány lesz a zsebedben.
Mi ezért dolgozunk!

Ha további kérdéseid lennének, akkor írj: mosolyzona@gmail.com

Kedves Mindenki! Nagy-nagy köszönettel tartozom az iskolának, azon belül is leginkább az oktatómnak, ugyanis ma sikeres vizsgát tettem! Az elméletet is már élveztem nagyon, ám ugye mégiscsak a gyakorlat a nehezebb feladat, velem meg amúgy sem könnyű. Ámde a tanár bácsi türelmes volt, mindent részletesen elmagyarázott, adott helyzetben mi van, hogy van és mindig jókedvű volt, még, ha én egyáltalán nem is. Szóval a lényeg: köszönöm mégegyszer, nélküled nem ment volna!
Schmiedt Éva (39)

Sikerült!

Első nekifutásra sikerült! Hihetetlen de így van. Ezt mind nektek köszönhetem! Csak szépet és jót tudok mondani rólatok.

Nagyon örvendek, hogy megismertelek és titeket választottalak, további sok sikert kívánok a Mosolyzónának!

Hajdúné V. Angela (24)

Share This